top of page

Over

Hoe pas ik bewust leiderschap toe?

Hoe ziet bewust leiderschap er voor mij uit? Ik neem je graag mee in hoe ik bewust leiderschap in mijn leven en onderneming toepas.

Zo leer je mij en bewust leiderschap beter kennen. 

DSC_0692 copy.jpg

Focus en intenties 

Ik begin iedere week bewust door het maken van een weekplanning en daarbij horende intenties. Deze weekdoelen zijn een vertaling van mijn lange termijn doelen en jaarintenties. Het belangrijkste hierin is hoe ik mij die week wil voelen en waar ik behoefte aan heb. Mijn energie en mijn welzijn staat altijd op de eerste plaats zodat ik mijn klanten op mijn allerbest dien. 

 

De week is ingedeeld door thema dagen, zo is maandag 'Manifestation Monday' de dag waarop ik eerst verbinding met mezelf maak. Vanuit die verbinding en inspiratie bepaal ik mijn doelen en intenties en bereid ik de voor de week voor. Dinsdag is 'Thunder Tuesday', de dag waarop ik sessies met klanten heb, match-calls plan en mijn visie pitch. Op vrijdag vier ik mijn successen (en mijn klanten ook), zo blijft de focus op hetgeen waar het wel goed gaat, waar er wel stappen zijn gezet. 

Ik heb mijn waarden heel helder, dat zorgt ervoor dat ik gemakkelijk keuzes maak en focus op hetgeen dat essentieel voor mij is. Ik heb deze waarden uitgewerkt en er beloften aangekoppeld. Ik doe beloften aan mijzelf en aan mijn klanten of partners. Iedereen weet waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten.

Kwetsbaarheid is krachtig en puur

Kwetsbaarheid geeft ook rust, het geeft namelijk de ruimte om helemaal jezelf te zijn. Het is niet altijd gemakkelijk maar als ik merk wat het doet voor de ander en in een groep wil ik nooit meer iets anders. 

Een paar maanden geleden verloor ik een dierbare vriend. De dag na de begrafenis stond er een eendaagse training gepland. Ik wilde de training niet afzeggen, sterker nog ik wist dat het mij enorm zou helpen en energie zou geven. Ik had besloten mijn verlies met de groep te delen. Net voordat ik het wilde delen had ik enorme angst dat ik in huilen zou uitbarsten, dat gebeurde niet. Ik voelde me opgelucht en het creëerde een open en veilige sfeer voor de groep om zich ook kwetsbaar op te stellen. Dit is de mooiste training die ik tot nu toe heb mogen geven. Het was bijna magisch wat er door mijn kwetsbaar op te stellen gebeurde met de groep. De natte ogen kwamen aan het einde van de dag toen ik alle lovende woorden mocht ontvangen. 

Intuïtie boven ratio

Dit gaat grotendeels over het volgen van je hart en de joy volgen. Afgelopen oud en nieuw verbleef ik op een prachtige plek middenin de natuur. Zoals ieder jaar reflecteer ik op het afgelopen jaar en schrijf ik mijn doelen en intenties voor het nieuwe jaar op. De dagen dat ik in de natuur verbleef zorgde ervoor dat ik nog dichterbij mijn eigen kern en essentie kwam en mijn energie was sky high. Dit is de energie van waaruit ik wil creëren en mijn klanten wil bedienen.

 

Tijdens het uitchecken kwam de gedachte op of het mogelijk was om langer op het park te verblijven, dat was het geval! Bij thuiskomst en na drie mailtjes was het rond, de maanden januari en februari woon ik in de natuur. Tevens is dit de plek waar ik mijn klanten ontvang voor het eendaagse retreat, de kick-off van het vier maanden programma of de trainingen voor leiders en bestuurders. Uiteraard heb ik gedachten gehad die een verklaring zouden kunnen vinden dat dit geen slim besluit zou zijn. Ik herken die gedachten maar kies ervoor om alleen naar mijn intuïtie te luisteren. Volg mij op Instagram om mijn reis hier te volgen. 

Vertrouwen binnen je eigen bedrijf of team start bij jou en met jouw binnenwereld. Alle keuzes die jij maakt en wat zij laten zien, sijpelen door in de cultuur en jouw organisatie. 

one day retreat

Duurzaam boven gemak

Vrijheid is één van mijn belangrijkste waarden. Ik ben ook dol op mooie auto's en ik zou niets liever willen dan een eigen auto hebben. En toch heb ik geen auto. De belangrijkste reden is het milieu, als mens hebben we ons jaren belangrijker gemaakt dan het welzijn van moeder natuur. Daar heb ik jarenlang zelf aan bijgedragen door de vele mooie reizen die ik heb gemaakt en consumentisme. Naast vrijheid is impact een net zo belangrijke waarde. Ik maak gebruik van elektrische deelauto's of ik leen een auto, alleen als ik het echt nodig heb. Vanuit gemak zou ik het liefst een auto aanschaffen, maar ik stel het duurzame aspect boven mijn gemak. Als ik uit Amsterdam verhuis en ik een auto echt nodig heb, zal dat een volledig elektrische auto zijn. 

Handelen en werken vanuit mijn waarden zorgt ervoor dat ik dichtbij mezelf blijf en keuzes maken enorm makkelijk maakt. Dit is precies waarom iedere leider waarmee ik werk allereerst aan de slag gaat met de waarden en wat deze waarden betekenen. Het zorgt voor helderheid, vertrouwen, focus en transparantie. Dit onderwerp komt in alle programma's aan de slag, kijk hier hoe wij kunnen samenwerken. 

Anouk Schaap - zelfreflectie_edited.jpg

Zelfreflectie

Bewustwording van mijn eigen gedachten, overtuigingen, gedrag, acties en impact is iets waar ik steeds onbewuster mee bezig ben. Het is dat een aantal jaar geleden is begonnen met het observeren van mijn gedachten en de keuzes die ik daarop maakte. Ik zag hoe ik mijzelf klein hield en niet in mijn grootsheid durfde te stappen. Door telkens te observeren wat mijn gedachten waren kon ik de gedachten veranderen. Daarop volgend veranderde mijn gedrag en de overtuigingen die ik in mijzelf had. Elke dag sta ik een stap dichterbij mezelf en pak ik mijn verantwoordelijkheid door altijd eerst naar binnen te keren. Mijn buitenwereld is een reflectie van mijn binnenwereld, alles begint dus binnenin mij.  

Als een potentiele klant besluit om niet samen te werken stel ik mezelf een aantal vragen: "heb ik nog overtuigingen die ervoor zorgen dat de klant nee zegt?" (oftewel, geloof ik in mijzelf en deze klant), "vanuit welke intentie heb ik deze klant benaderd?", "was dit een klant waarmee ik echt zou willen samenwerken?'. Zo maak ik van ieder ongewenst resultaat een moment van groei. 

Lees hier hoe het proces er met de leiders van morgen uit ziet. 

Heb je vragen of ga je graag in gesprek over bewust leiderschap? Vul je gegevens en je vraag in via het contactformulier of neem contact op via onderstaande gegevens.
 
Anouk Schaap
Andries Copierstraat 102
1061SE Amsterdam


Tel: +31 (0)6 14 06 87 73
E-mail: hi@anoukschaap.nl 

Bank: NL14KNAB0408756586
KvK: 74546627
BTW: NL002050329B04

Je kunt binnen 48 uur een reactie verwachten!

Ben jij nieuwsgierig wat een samenwerking voor jou kan betekenen? Boek via onderstaande knop een kennismaking:

bottom of page